poniedziałek, 8 sierpnia 2011

Maseczki do każdego rodzaju cery

Maseczka miodowo-mleczna
1 żółtko, 4 łyżki pełnego mleka, 1 łyżka miodu, krzemionka Wymieszać dobrze miód, mleko, płynny miód, dodać taką ilość krzemionki, aby powstała dająca się rozsmarować papka. Po 15 minutach spłukać letnią wodą. Działa odświeżająco i odżywia skórę.


Maseczka i peeling miodowy
Łyżeczkę miodu wymieszać z łyżką zmiażdżonych migdałów i dwiema łyżkami płatków owsianych, dodać łyżkę soku z cytryny i dokładnie wymieszać. Otrzymaną masę wmasować delikatnie w skórę i pozostawić na 10 minut. Potem spłukać letnią wodą. Ma działanie złuszczające i nawilżające.


Maseczka z banana lub brzoskwini
Banan lub brzoskwinia, 2 łyżki śmietany Dojrzały owoc rozgnieść i zmieszać z odrobiną śmietany. Nałożyć na twarz na 20 minut i spłukać letnią wodą.


Maseczka regenerująca z lipy
Rozdrobnione zioła lipy (lub mieszanki lipy i np. rumianku, bławatka, skrzypu i przywrotnika) zalewamy szklanką wody i zagotowujemy. Gdy rozmiękną, nakładamy ciepłą, lecz nie gorącą, papkę na twarz i szyję, przykrywamy złożonym podwójnie płatem gazy, nasączonej odwarem z tych ziół. Po 20 minutach zmywamy maseczkę lekko ciepłą wodą.


Maseczka z żółtka, miodu i rumianku
Maseczka z żółtka, utartego z łyżeczką miodu, oliwy oraz łyżką mocnego naparu z rumianku nadaje cerze gładkość, zamyka pory, rozjaśnia i czyści skórę. W razie potrzeby (np. na przedwiośniu) trzeba ją stosować jako kurację co drugi dzień przez 2 tygodnie. Przy chropowatej i popękanej skórze (np. na nogach, ramionach) dobrze jest robić okłady (a na twarz maseczki) z odwaru rumianku w mleku (zamiast w wodzie).

1 komentarz: